Waterdetectie & waterdetectoren

Detectie van water, condens en vocht is zeer belangrijk bij industriële omgevingen. Via detectoren, matten, linten en kabels kan een storing gemeld worden.

Waterdetectie is meer dan alleen detectie van ondergelopen ruimtes of kelders. Het detecteren van lekken of een te hoog vochtgehalte kan héél belangrijk zijn voor je woning, magazijn of bedrijfsruimte. Meestal worden deze waterdetectoren ingezet bij industriële toepassingen. Bij een storing ( waterdetectie ) zal een signaal verzonden worden naar de centrale waardoor actie kan ondernomen worden.

Het is namelijk zo dat waterlekken (bijvoorbeeld een gesprongen leiding) niet direct zichtbaar zijn omdat de leidingen verborgen liggen of zich in een beperkt toegankelijke ruimte bevinden.

Kies voor professionele waterdetectie 

Wens je over te gaan tot waterdetectie dan kan je best kiezen voor kwaliteit want zelfs het kleinste lek of waterverlies kan uitdraaien op grote kosten. Als er bijvoorbeeld een kleine lekkage is door een kapotte leiding die zich in een kelderruimte / kruipruimte bevindt, zal er beslist schimmel ontstaan in deze ruimte waardoor de muren aangetast worden. Misschien vind het water zich via muren of andere overbruggingen een weg naar hoger gelegen ruimtes.

Afsluiten van watertoevoer

Als je waterdetectie inschakelt op je alarmsysteem is het ook mogelijk om direct bij een storing de verdere watertoevoer automatisch te laten afsluiten. Hiervoor is het enkel nodig om ook een een afsluiter op de leiding aan te sluiten die aangestuurd wordt door je alarmsysteem (en bijhorende relais).

Verschillende soorten waterdetectoren

Voor de detectie van water heb je op het vlak van detectoren zelf veel keuze. Waterdetectie via matten, linten of kabels. Je keuze zal afhangen van de hoeveelheid water je toelaat in de ruimte en hoe gevoelig de apparatuur is in deze ruimte. In bijvoorbeeld een serverruimte kies je best voor een waterdetectielint die de minste condens waarneemt. Voor een machinekamer kan je dan weer beter opteren voor een lekbak­sensor. Deze lekbak plaats je onder een machine en is in hoogte aanpasbaar zodat hij ook bruikbaar is op vloeren die regelmatig nat of vochtig zijn.

Naast de vochtigheidsgraad kan je ook best aan je installateur of leverancier de warmte van de omgeving meegeven. Deze omgevingswarmte speelt namelijk ook een grote rol in de detectie van water en elke detector gaat daar anders met om.

Draadloze water-melders

De draadloze water-melder is een akoestische watermelder dewelke werkt op een batterij. De eenvoudigste water-melder kunt u overal op de vloer leggen zoals onder een wasmachine, aquarium, boiler of gewoon in het aanrechtkastje. De water-melder produceert een snerpende alarmtoon of/en een optisch alarm ( flitslicht ) zal de storing melden, zodra er water op de vloer ligt. Dit is een goedkope particuliere oplossing en niet geschikt voor professionele installaties.

Detectoren maken deel uit van een alarminstallatie

Welke optie je ook kiest, let er steeds goed op dat de communicatie past in je alarmsysteem en dat je dus geen losstaande detectoren koopt.

Offerte alarmsysteem