Wat is een alarmsysteem

Een alarmsysteem is een elektronisch detectiesysteem dat een signaal geeft bij een abnormale gebeurtenis of calamiteit. De meest voorkomende situaties waarvoor een alarmsysteem gebruikt wordt, zijn inbraakbeveiliging en branddetectie.

Uitbreidbare detectie

Meer en meer wordt een alarmsysteem multifunctioneel inzetbaar. Het is dus perfect mogelijk om een alarmsysteem tegen diefstal uit te breiden met een functie die waarschuwt als er een brand uitbreekt. Ook de installatie, prijs en gebruiksgemak is er de laatste jaren goed op vooruit gegaan. Een excuus om geen alarmsysteem te installeren is er dus niet meer. Zeker niet als professionele gebruiker of in de industriële sector.

Uitgebreide detectie 

Ook denken mensen te vlug dat een alarmsysteem enkel bestaat uit camerabewaking. De huidige systemen echter zijn uitgerust met zo veel meer dat een bewakingscamera. Het is slechts één van de vele opties die jou en je goederen kan beschermen tegen diefstal of schade. Zelfs als je even naar een doe­-het-­zelf zaak in je buurt gaat kijken, zie je alarmsystemen die veel meer aankunnen dan enkel beelden registreren via camera. Let wel dat deze alarmsystemen niet steeds de gewenste kwaliteit hebben en dus eerder gezien dienen te worden als afschrikmiddel.

Ben je op zoek naar een eenvoudig systeem om je privéwoning te beveiligen en heb je op zich niet echt veel waardevolle spullen in huis, dan is een zelfbouwpakket uit de doe-­het-­zelf zaak een prima keuze. In onze artikels waar we tot in de detail uitleggen hoe verschillende systemen en apparaten werken, leggen we je ook uit waar de grote verschillen liggen tussen de zelfbouwpakketten en de professionele pakketten.

Alarmsysteem en verzekering 

Hou steeds rekening met het feit dat een alarmsysteem je nooit 100% bescherming kan geven tegen calamiteiten zoals inbraak of brandschade. Er is ook de nodige aandacht nodig voor preventie en indekking als je alsnog geconfronteerd wordt met een inbraak of brand. We denken bij het indekken eerst en vooral aan goede verzekeringspolis. Misschien is een Incert gekwalificeerd alarmsysteem zelfs verplicht bij het afnemen van een goed dekkende verzekeringspolis. Vraag dit zeker na bij je verzekeringsagent. Plaats je een alarmsysteem en had je reeds een polis lopen, neem contact op met je verzekeringsagent om te vragen of de te betalen premie kan dalen of op zijn minst aangepast worden met een grotere en betere dekking.

Offerte alarmsysteem