Magneetcontacten & magneetdetectie

Via magneetcontacten of raam- en deurmagneten kan het openen van een raam of deur een storing of alarm laten afgaan.

Magneetcontact: beveiliging voor deuren, ramen of kasten

Magneetcontacten of Reed­contact-schakelaars zijn de standaard als het op detectie van openen en sluiten van ramen of deuren aankomt. Natuurlijk kan dit uitgebreid worden naar alle scharnierende voorwerpen zoals kasten of luiken. Men noemt ze ook wel raammagneten en deurmagneten. De alarmmagneten zijn verkrijgbaar als bekabelde als draadloze magneten, welke werken op batterijen.

2 soorten magneten 

Even in detail: je hebt twee soorten magneetcontacten:

  • NO: betekent dat de normale staat open is of Normally Open.
  • NC: betekent dat de normale staat gesloten is of Normally Closed.

Bij alarmsystemen wordt meestal gebruik gemaakt van het NO type omdat in een normale toestand, bij een gesloten raam of gesloten deur geen alarm gegeven dient te worden. Het contact door de bijbehorende magneet is gesloten en het alarm gaat pas af indien de aansluitdraad wordt doorgesneden.

De werking van een magneetcontact

Bij een alarmsysteem zit het Reed­contact verborgen in de deurpost en in de deur zelf zit een kleine magneet. Zodra de deur dicht is, zal de magneet ervoor zorgen dat het Reedcontact gesloten is. Van zodra de deur opengaat en de afstand tussen het Reed­contact en de magneet te groot wordt zal het magnetisch veld te klein worden om het Reed­contact gesloten te houden. Eens dit gebeurt zal er een storing naar de centrale unit gestuurd worden.

Ingewerkt of niet

Er zijn zowel magneetcontacten verkrijgbaar dewelke men OP de deur of het raamkozijn plaatst ( zie foto boven) alsook modellen dewelke IN de deur of raamkozijn zijn ingewerkt. Deze zijn langs de binnenzijde niet zichtbaar.

Een magneetcontact is een veilige en goedkope oplossing om ramen en deuren te beveiligen. Deze inlassen bij je alarmsysteem zou dan ook geen probleem mogen zijn. Wel dien je steeds rekening te houden dat er ook een kost verbonden is met het doorsturen van de staat of storing.

De installatie van een magneetcontact wordt het best aangebracht waar het slot zich bevindt en niet de scharnieren, best op 15cm afstand van de zijkant. Bij het installeren van een magneetcontact op metalen deuren, dient men een opbouwplaatje te plaatsen om Remanentie te voorkomen.

Magneetcontact: beveiliging voor luiken, poorten of zware deuren

De werking van een magneetcontact voor zware voorwerpen zoals luiken, zware deuren of poorten is net het zelfde als de werking van standaard magneetcontacten. Echter is het zo dat de gebruikte magneetcontacten voor zware voorwerpen een zwaardere uitvoering hebben of een groter magnetisch veld gebruiken.

Offerte alarmsysteem