Toegangscontrole & buitenbeveiliging

Met behulp van toegangscontrole kan de toegang tot een bepaalde ruimte of terrein tot op persoonsniveau worden geregeld. De wijze waarop dit gebeurt hangt af van het type systeem. Er zijn systemen die functioneren met een kaart of badge maar tegenwoordig zijn ook de biometrische scanners die een scan van de vinger of iris maken in opmars.

Welke toegangscontrole systemen zijn er?

De verschillende toegangscontrole systemen kunnen ruwweg ingedeeld worden in twee categorieën: stand alone systemen die individueel op een deur of poort toegepast worden en automatische systemen die volledig in een netwerk zijn geïntegreerd. Daarnaast zijn er nog allerlei varianten die semiautomatisch functioneren.

Het controleren van de toegang kan op verschillende manieren gebeuren:

  1. Met een kaartlezer: kaart / badge die gelezen moet worden
  2. Codeklavier: er moet een beveiligingscode ingetoetst worden
  3. Biometrische scanner: vingerafdruk, gezichtsscan of irisscan
  4. Een combinatie van bovenstaande methoden

Voordelen van toegangscontrole

Een digitaal toegangscontrole systeem biedt een aantal voordelen ten opzichte van een traditioneel systeem met sleutels. Zo kan exact geregeld worden wie, waar en wanneer toegang tot heeft tot een bepaalde ruimte. Tevens kunnen deze gegevens centraal opgeslagen worden waardoor later altijd vastgesteld kan worden wanneer een ruimte betreden is en door wie. Een ander voordeel is dat bij verlies of diefstal van een kaart (badge) de sloten niet vervangen hoeven te worden.

Andere voordelen van toegangscontrole:

  • Hoger beveiligingsniveau
  • Geen gecompliceerde sleutelplannen meer nodig
  • Kan gekoppeld worden aan het alarmsysteem (brandalarm / bedrijfshulpverlening)

1. Kaartlezers / badgelezers

Kaartlezers worden veel gebruikt om de toegang tot lokalen, parkings en andere terreinen te controleren. Het voordeel van dit systeem is dat het makkelijk te integreren is in een bestaande omgeving en dat het beheer van de kaarten centraal kan gebeuren. Ook het gebruikersgemak is groot aangezien er voor de controle alleen een kaart of badge voor de lezer moet worden houden. Controle gaat op deze manier snel en bij verlies of diefstal van een kaart kan er snel weer een nieuw exemplaar worden aangemaakt terwijl de oude kaart wordt geblokkeerd.

Kaaartlezers

2. Biometrische toegangscontrole

Bij een systeem met biometrische toegangscontrole wordt aan de hand van unieke lichamelijke kenmerken vastgesteld of een persoon wel of niet bevoegd is om een bepaalde ruimte te betreden. Het grote voordeel van dit systeem is dat het een stuk veiliger is dan een systeem met sleutels of badges. Deze kunnen immers gestolen zijn en gebruikt worden door iemand die niet bevoegd is. Bij een biometrische scanner is ongeoorloofde toegang nagenoeg onmogelijk omdat het systeem checkt of alle identiteitskenmerken kloppen. In een aantal gevallen is biometrie ook gekoppeld aan een badge of een toegangscode die ingetoetst moet worden. Deze dubbele beveiliging biedt nog meer zekerheid.

Irisscan


3. Slagbomen

Naast digitale toegangscontrolesystemen zijn fysieke beveiligingsmaatregelen vaak ook nodig om de toegang tot terreinen of gebouwen te controleren. Om ongeoorloofde toegang van voertuigen tot bedrijfsterreinen te voorkomen zijn slagbomen onmisbaar. Deze kunnen voorzien zijn van een intercom (parlofonie) of van een kaartlezer zodat alleen bevoegde personen toegang tot het terrein hebben.

SlagbomenOfferte toegangscontrole