Alarmsysteem zelf installeren of niet?

De vraag is steeds dezelfde: kan ik beter zelf iets installeren omdat ik mijn gebouw het beste ken of laat ik het installeren omdat de installateur zijn product beter kent.

Een draadloos alarmsysteem met 3 detectoren die slechts één winkelruimte dient te beveiligen kan je nog best zelf installeren maar vanaf dat de installatie zwaarder wordt, roep je er toch best een professionele installateur bij. Zeker als er beelden bij te pas komen. Niet alleen kunnen alarminstallateurs de job beter aan, je hebt ook verhaal als er iets fout loopt tijdens de installatie of als het alarmsysteem enkele maanden later het laat afweten om de één of andere reden. Ook zal de installateur door zijn ervaring denken aan bepaalde dode hoeken of vergeten oplossingen waar jij zelf niet direct aan denkt. Het kan zelfs op termijn meer geld besparen als je kiest voor een professionele alarminstallatie.

Heb je een kleine installatie in gedachten maar moet deze voldoen aan bepaalde eisen of reglementen? Dan laat je de job ook beter over aan gespecialiseerde firma's. Je wenst geen conflicten met bijvoorbeeld personeel door verkeerd geplaatste camera's of slecht ingestelde alarmcentrale.

Interne opleiding 

Niets staat je in de weg om intern ook iemand op te leiden die het alarmsysteem goed kent om eventueel later enkele uitbreidingen of vervangen zelf te kunnen ondernemen. Als deze persoon een defecte detector kan vervangen zal dit véél minder kosten dan de installateur die speciaal ter plaatse moet komen om de klus in 5 minuten te klaren. Natuurlijk moet je hier even opletten dat je niet indruist tegen de garantie dus doe alles in samenspraak met je installateur en plaats alles op papier.

Gebruik dezelfde fabrikant

Breng je zelf aanpassingen aan? Gebruik dan enkel detectoren van de zelfde fabrikant of een ander, door je installateur goedgekeurd, model. Een verkeerd functionerende detector kan je alarmsysteem aardig in de war sturen en de verkeerde signalen doorsturen naar de centrale wat tot onnodige interventies kan leiden.

Kort samengevat

  • Ben je een bedrijf of vennootschap: werk steeds met een professionele alarminstallateur voor de herkenning van beelden, verzekering en bijhorende reglementering
  • Ben je particulier: Een alarmsysteem met meer dan 3 detectoren plaats je sowieso best met een installateur

Ben je niet overtuigd en wens je alsnog de installatie zelf te doen en ga je ook met een centrale meldkamer werken? Vraag dan eerst welke systemen er ondersteund worden en wat de minimumvereisten zijn waaraan je dient te voldoen (verbindingen, timing, ...).

Premie alarminstallatie

Opgelet: Als je een premie wenst aan te vragen dien je een geldige factuur voor te leggen van een erkende installateur. Zelf geplaatste installaties komen nooit in aanmerking voor premies.

Offerte alarmsysteem