Alarmdrukknoppen en paniekknoppen

Bij drukknoppen denken we te vlug aan de paniekknoppen voor senioren. Maar er is een heel gamma beschikbaar en hun doelen zijn divers.

Alarmdrukknop als branddetector

Eerst en vooral heb je de alarmdrukknoppen die alarm slaan bij een brand. Deze uitvoering wordt meestal beschermd met een glazen plaatje of plastiek om ongewenst gebruik of vergissingen tegen te gaan.

In eerste instantie kan deze drukknop een storing doorgeven aan de centrale welke op haar buurt de nodige signalisatie weergeeft (sirene, opbellen nooddiensten, ... ) maar de drukknop kan ook (deels) autonoom geplaatst worden. Dan stuurt de detector zowel een storing door naar de centrale maar lokaal zal er direct een waarschuwing gegeven worden door middel van licht of geluid. Dit voorkomt dat er belangrijke tijd zou verloren gaan.

Alarmdrukknop in het productieproces

Net als hierboven zet de drukknop een procedure in gang door een storing door te geven als de knop ingedrukt wordt. Er kan gekozen worden om, naast de storing door te geven aan de centrale, dat er ook ingegrepen wordt in het productieproces of de productieketting. Deze kan stilgelegd worden.

Paniekknoppen

Hier is de functie veeleer een vlugge en korte respons mogelijk maken bij personen. Als we het Hollywoodgehalte even achter ons laten, en de mogelijkheden van een paniekknop er op na lezen, is een paniekknop echt belangrijk als je personeel werkt met belangrijke of waardevolle voorwerpen. Een paniekknop zal hier dan een proces in gang zetten die er voor kan zorgen dat je personeel of de persoon in kwestie in veiligheid blijft bij een eventuele overval. Maar je kan er ook voor opteren dat de paniekknop deuren of doorgangen afsluit, een stil alarm doorgeeft of dat je alarmsysteem direct de ordediensten of meldkamer contacteert.

Uitvoering van alarmdrukknoppen

Drukknoppen heb je in alle maten en soorten. Voor een productieproces kies je voor een grote, opvallend geplaatste drukknop. Voor bedienden die mogelijk te maken kunnen krijgen met een overval, plaats je eerder een kleine, uit het zicht geplaatste drukknop.

Hou ook steeds rekening dat de drukknop niet op een plaatst staat of hangt waar hij per ongeluk kan ingedrukt worden. Een productieproces heropstarten of de meldkamer of ordediensten afbellen is verre van optimaal.

Persoonlijke paniekknoppen

Deze drukknoppen worden bijgehouden door één persoon en worden gebruikt om vlug noodsituaties door te sturen. We denken spontaan aan ouderen maar ook personen die alleen werken in een labo met gevaarlijke stoffen, personen die werken met sociaal afwijkend gedrag (sociale diensten, deurwaarders, ... ) of als je werkt in een omgeving die niet steeds toelaat andere noodmiddelen te gebruiken zoals een psychiatrie of ziekenhuis.

Heb je personeel die regelmatig alleen in afgesloten ruimtes werkt of gewoon: uit het zicht werken, is een paniekknop geen overbodige luxe. In sommige beroepen is het wettelijk verplicht een paniekknop bij te hebben als je alleen werkt.

Offerte alarmsysteem