Hoe werkt een alarmsysteem

Een professioneel alarmsysteem kan je steeds opdelen in drie grote pilaren: detectie, centrale unit en de signalisatie.

Detectoren

De detectoren zorgen voor het waarnemen van de omgeving en een eventuele storing in deze waarneming. Deze storing kan een beweging zijn van personen of voorwerpen, maar ook een detectie van rook of gas. Detectoren vind je in alle maten, kleuren en functies. Je hebt trildetectoren, bewegingsdetectoren, branddetectoren en natuurlijk ook de alom gekende bewakingscamera om beelden en geluid vast te leggen en analoog of digitaal door te sturen.

 

Centrale unit

Deze detectoren sturen op regelmatige ogenblikken de opgenomen informatie door naar de centrale unit. In sommige gevallen worden de opgevangen gegevens zelfs real­time doorgestuurd naar de centrale unit, maar het kan ook perfect zijn dat de detector enkel gegevens doorgeeft als het zelf een storing vaststelt. De centrale unit op haar buurt analyseert deze gegevens en neemt dan een beslissing of het wel of niet actie onderneemt.

 

Sirene & stilalarm naar meldkamer

Een actie betekend het activeren van signalisatie door middel van een sirene of stil alarm. Dit laatste onderdeel van het alarmsysteem is het meest zichtbaar aanwezig bij een eventuele inbraak of brand. De signalisatie is namelijk de manier waarop het alarmsysteem je waarschuwt. Dit kan door middel van een sirene maar ook perfect via het verwittigen van een meldkamer. Professionele alarmsystemen kunnen gebruik maken van verschillende vormen van signalisatie.

Bij een inbraak zal dan bijvoorbeeld een buitensirene afgaan en simultaan ook een aangegeven contactpersoon verwittigd worden. Het is op de centrale unit dat het volledige alarmsysteem bediend, wordt. In de centrale worden de instellingen aangepast, toegangscodes ingesteld, kalenders opgesteld en eventueel telefoonnummers of e-mails van personen die automatisch verwittigd dienen te worden bij een storing. Het is het hart van een alarmsysteem.

 

Instellen centrale unit op afstand via app

Heden is het niet ongebruikelijk dat je deze centrale unit ook op afstand kan instellen of aanpassen. Het gebruik van software of bediening via een app via Android of Apple zijn in vele systemen ingeburgerd. In veel gevallen wordt gekozen voor een beheer dat enkel op de unit zelf kan gebeuren (lees ter plaatse) en gewone opvolging kan dan via externe / mobiele apparaten ook.

Offerte alarmsysteem