Bewegingsdetectie & bewegingsmelders

Bewegingsdetectie

Bewegingsdetectie is essentieel bij een alarmsysteem. Of het nu gaat om eenvoudige bewegingsdetectie of bewegingsdetectie op een camera het aangeven van beweging is meestal een goede indicatie dat er iets gaande is die niet standaard is en dus kan leiden tot een storing (inbraak of schade).

Passive Infra Red - PIR detector

Meeste bewegingsdetectoren werken op het PIR principe. PIR wil zo veel zeggen als Passive Infra Red en is het Engels voor een infraroodgevoelige diode vergelijkbaar met wat in je afstandsbediening of draadloze keyboard zit. Ze reageren dus op warmtestraling in hun naaste omgeving. Statische warmteverschillen zoals zonlicht heeft geen invloed op hun werking.

Voor die IR­-diode wordt er een soort traliewerk geplaatst waarbij om en om een vakje dicht en een vakje open is. Iets dat beweegt, zal de ene keer waargenomen worden door meer dichte vakjes en dan weer door de open vakjes. Deze verschillen veranderen de stroom dewelke de IR­-diode opwekt. Deze stroomtoevoer wordt versterkt en kan doorgegeven worden als bewegingen.

Iets dat stilstaat laat ‘bedekt’ altijd evenveel open als gesloten vakjes en zal geen stroomverandering geven.

Op zich is dit een eenvoudig en goedkope detectie. Het grootste kwaliteitsverschil zit hem in de hoek van de detectie (van 110° tot 180° is standaard), registratiebereik (afhankelijk van gebruik voor binnen, buiten of open plaatsen zoals een plein of magazijn) en de mogelijkheid van filteren van de waargenomen beelden. Let steeds op dat je bewegingsdetector dezelfde hoek heeft als je bewakingscamera of andere detectoren in je alarmsysteem.

Een bewegingsdetector voor buiten heeft een hogere beschermingsklasse nodig omwille van mogelijke regen, sneeuw, vorst, ... maar heeft voor de rest dezelfde werking. Er is dus een verschil tussen binnendetectoren en buitendetectoren.

Filteren van gegevens

Het filteren van de detectie is verschillend per detector, maar meestal wordt gebruikt gemaakt van filtering op grootte van het bewegend object. Een kat die passeert, zal geen aanleiding geven tot een storing, maar een aanrijdende auto of passerende persoon wel.

Eenvoudige draadloze bewegingsmelder met alarm

Uiteraard worden bij professionele alarminstallaties tal van bewegingsmelders en detectoren gebruikt dewelke een storing zullen waarnemen en een alarm zullen laten afgaan ( stil of luid alarm ). Al dan niet wordt via de centrale unit de centrale verwittigd. Voor particulieren bestaan er bewegingsmelders met ingebouwd alarm. Het zijn draadloze bewegingsmelders met infrarood detectie en een luid alarm. De installatie is zeer simpel daar er geen kabels aan te pas komen. Opgelet! Deze oplossing is zeker niet van toepassing voor professionele installaties. Hou er rekening mee dat hier geen centrale wordt verwittigd doch dit systeem in verbinding staat met een bewakingscamera.

Offerte alarmsysteem