Bekabeld alarmsysteem & bekabelde alarminstallatie

In het verleden waren alle alarmsystemen bekabeld. Dit om de simpele reden dat er geen technologie op dat moment sterk genoeg en veilig genoeg was om draadloos alles te laten communiceren met elkaar. Het is echter zo dat, ondanks de opkomst van draadloze alarmsystemen, er wel nog wat te zeggen valt in het voordeel van bekabelde alarmsystemen.

Bekabelde alarmsystemen zijn veilig

Alarmsystemen die via kabels alle onderdelen verbinden kunnen onmogelijk van buiten af of met een stoorzender gesaboteerd worden. Dit is een groot voordeel en is zeker belangrijk als het om bedrijfszekerheid gaat zoals in een chemische fabriek of kantoorgebouw waar waardevolle voorwerpen liggen. De kans dat je hier met professionele bendes te maken krijgt is vele malen groter dan gemiddeld en deze georganiseerde bendes zijn beter uitgerust met stoorzenders en er is ook meer kennis aanwezig om alarmsystemen onbruikbaar te maken.

Natuurlijk kunnen draadloze alarmsystemen ook beveiligd worden tegen dergelijke aanvallen of inbraakpogingen maar deze systemen zijn dan meestal te vinden in een hogere prijsklasse.

Bekabelde systemen zijn goedkoop

Als je niet veel detectoren nodig hebt en er zijn geen grote afstanden of moeilijkheden te overbruggen met kabels dan is een bekabeld alarmsysteem de goedkoopste oplossing.

Ook de installatie gaat vlot: de kabels inpluggen en je kan starten. Geen onnodig tijdverlies met het opzetten van netwerken of je systeem koppelen met een bestaand wifi- netwerk.

Let wel dat het on­mgekeerde ook geld voor een bekabeld alarmsysteem. Als er grote afstanden overbrugt dienen te worden of er moeten veel kabels getrokken worden, dan kan de installatie een aardige duit kosten omdat de installateur hier veel uren dient aan te spenderen.

Heeft een bekabeld alarmsysteem nadelen?

Natuurlijk. Dat heeft elk systeem. Maar bij een bekabeld alarmsysteem komen die nadelen pas achteraf naar boven: als er een nieuwe detector dient geplaatst te worden of er is een probleem met een bestaande kabel. Dan lopen de kosten hoger op dan met een draadloos alarmsysteem.

Ook als de installatie gebeurt in een bestaand gebouw, kan het plaatsen van kabels wel eens voor problemen zorgen. Niet elk gebouw heeft immers kabelgoten liggen van de ene ruimte naar de andere.

Denk samen met je installateur na of een bekabeld systeem een optie is. Je kan er zelf voor kiezen om slechts enkele detectoren via bekabeling aan te sluiten op je alarmcentrale. Deze toepassing alleen al kan je veel geld besparen.

Voorbeeld: als een beveiligingscamera een poort dient te beveiligen die ver buiten het bereik van een netwerk ligt, kan je deze detector via een kabel binnen bereik brengen of rechtstreeks aankoppelen.

Offerte alarmsysteem