Beveiliging alarmsysteem

De beveiliging van een alarmsysteem is het belangrijkste item. Als de beveiliging van het systeem niet optimaal is, dan heeft jouw alarmsysteem geen enkele waarde of nut. Wel is het zo dat je ongelooflijk ver kan gaan in het beveiligen van een alarmsysteem. Dit zowel op het vlak van gebruik of op het vlak van vernieling van de detectoren.

Beveiliging van de detectoren

Om de detectoren zelf te beveiligen moet je deze best stuk voor stuk onder de loop nemen:

  • Kan de detector eenvoudig onbruikbaar gemaakt worden?
  • Is de detector toegankelijk en zichtbaar voor iedereen?
  • Geeft de detector automatisch een storing door als er zich problemen zouden voordoen?

Dit zijn allemaal vragen die je per detector dient te stellen en ook op te lossen. Vele alarmsystemen geven een signaal wanneer er één of meerdere detectoren wegvallen. Een bewakingscamera die eenvoudig bereikbaar is door inbrekers zal zo goed als geen nut bewijzen omdat deze binnen de kortste keren buiten gebruik zal gesteld worden. Is een detector goed zichtbaar dan is de kans groot de potentiële inbrekers de detector spotten bij een verkenning en met deze detector rekening zullen houden (onbruikbaar maken, zwakke plaats zoeken, ... )

Ga samen met je installateur de woning of bedrijfsgebouw rond om zwakke plaatsen te ontdekken en locaties te noteren die geschikt zijn om detectoren te plaatsen.

Beveiligen van de centrale unit

Het beveiligen van een centrale is belangrijk om misbruik of fouten door onbevoegden te vermijden. Hieronder enkele belangrijke raadgevingen.

Wie heeft toegang tot gegevens en wie niet?

Het is niet omdat iedereen het alarm kan activeren of deactiveren dat ook iedereen de centrale moet kunnen aanpassen. Zorg er voor dat zo weinig mogelijk mensen toegang hebben tot de centrale unit. 2 personen is meestal ruim voldoende. Heb je een groot bedrijf dan kan je zelf opteren om verschillende lagen van beveiliging aan te maken (roles). Dit wil zeggen dat je bepaalde taken aan één persoon geeft en enkele andere taken aan een andere persoon. Slechts 2 personen kunnen dan bijvoorbeeld alle taken uitvoeren. Zo weet je bij eventuele problemen perfect wie verantwoordelijk was voor welke aanpassing.

Fysieke beveilig van de centrale of gebruikersinterface

Naast het aanduiden van verschillende verantwoordelijken, is het ook belangrijk om onbevoegden uit het systeem te houden. Dit doe je door een fysieke beveiliging van je alarmcentrale.

  • Gebruik steeds krachtige codes of dagelijks wijzigende pin
  • Gebruik extra beveiliging zoals vingerafdruk, oogherkenning, ...
  • Enkel toegang met gecodeerde sleutel of badge

 

Offerte alarmsysteem