Buitensirene

Soms zegt een naam van een product zo goed als alles: een buitensirene is een sirene die je buiten ophangt en die alarm geeft na aansturing van de centrale unit. Maar achter deze eenvoudige uitleg gaan er verschillende specificaties schuil. Je hebt namelijk buitensirenes die een hoge continue sirene laten horen. Andere hebben dan weer een sirene die met tussenpozen weergalmt. Afhankelijk van waarvoor de buitensirene dient, kan je opteren

Kiezen voor een draadloze buitensirene?

Een draadloze buitensirene zal waarschijnlijk RF gestuurd zijn. Hier wordt een RF zender in de centrale geplaatst en de buitensirene krijgt een RF ontvanger. Hou goed rekening met afstand, plaatsing en eventuele stoorzender. Laat je installateur een goed onderzoek doen en neem marge in verband met maximumreikwijdtes. De levensduur van een draadloze buitensirene kan je nemen op minstens 2 jaar en een maximum van 4 jaar. Let er goed op dat niet alle buitensirenes de mogelijkheid hebben om een signaal naar de centrale te sturen als de batterij dient vervangen te worden. Meestal wordt dit op de buitensirene zelf via een lichtwaarschuwing weergegeven.

Kies voor een bidirectionele sirene

Dit wil zoveel zeggen als: zorg dat je kan communiceren met je sirene. Wordt de sirene gesaboteerd of is de batterij bijna leeg dan krijgt de centrale unit hiervan een melding en kan deze verdere stappen ondernemen zoals een waarschuwing uitsturen of andere detectoren /signalisatie activeren. Waarom is bidirectioneel belangrijk bij een buitensirene? Omdat deze als één van de weinige buitensignalisaties perfect in het zicht hangt. Dit schrikt natuurlijk ook potentiële dieven af maar zorgt er ook voor dat ze als eerste doelwit beschouwt wordt om uit te schakelen.

Buitensirene met of zonder flitslicht?

Ook deze keuze is afhankelijk van het bedoelde gebruik. Is de sirene bedoelt om inbrekers af te weren of personeel te verwittigen van een gevaarlijke situatie, dan kan je best kiezen voor een complete sirene. Dus inclusief zwaailicht. Is het eerder om buitenpersoneel te verwittigen dat ze asap naar een bepaalde plaats dienen te komen of er een andere actie ondernomen dient te worden zoals het uitleggen van een machine, kan een standaard buitensirene reeds voldoende zijn.

Je buitensirene moet tegen een stootje kunnen

Kijk zeker bij een buitensirene goed naar de kwaliteit van de behuizing. Je sirene zal letterlijk open en bloot, in weer en wind hangen. De temperatuur rond de sirene kan dus véél hoger of net véél lager zijn dan wat je op de grond of via het weerbericht vaststelt. Aangezien temperaturen van 40° Celsius niet ongewoon zijn in volle zon kies je voor een maximumtemperatuur van minstens 60°C en een onderwaarde van minstens ­20°C.

Offerte alarmsysteem