Vingerscan

Vingerscanners raken steeds meer ingeburgerd als toegangscontrolemiddel. De techniek is in de loop der jaren sterk verbeterd waardoor een vingerscan tegenwoordig uiterst betrouwbaar is. Toegangscontrole op basis van biometrie heeft de toekomst en we zullen dit soort apparaten dan ook steeds meer gaan zien.

Voordelen van een vingerscan

Een van de grootste voordelen van een vingerscanner is dat je geen sleutel, id-kaart, badge of transponder meer bij je hoeft te dragen. Geen verloren sleutels of kaarten dus meer, wat aanzienlijk kan schelen in de kosten. Een ander voordeel is dat je geen (ingewikkelde) codes hoeft te onthouden. Een vingerscanner is dus erg gebruiksvriendelijk maar biedt ook een hoge mate van veiligheid omdat het systeem gebruik maakt van biometrische gegevens.

Is een vingerscan veilig?

Elke vingerafdruk is uniek en hoort bij ייn persoon. Bij een vingerscan scant het systeem de vinger op meer dan 35 punten en vergelijkt het deze gegevens vervolgens met de vingerafdrukken van bevoegde personen in de database. Wanneer de gegevens overeenkomen is het bijna met 100% zekerheid te zeggen dat de persoon bevoegd is om een bepaalde handeling te verrichten. In high security areas kan men voor extra veiligheid een vingerscanner ook nog combineren met een irisscan of gezichtsscan.

Nadelen van een vingerscanner

Vingerscanners bieden een hoge mate veiligheid maar om een goede werking te garanderen moeten ze wel op de juiste manier gebruikt worden. Zo is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat er een goed vingerafdrukprofiel vastgelegd kan worden. Bij jonge kinderen of ouderen kan dit wel eens lastig zijn omdat het profiel ofwel nog niet goed ontwikkeld is ofwel beschadigd.

Andere nadelen:

  • Tijdens het scannen moet de vinger op de juiste manier op het apparaat worden geplaatst
  • Professionele scanners zijn relatief duur
  • Het apparaat moet geprogrammeerd worden (minstens 3 vingers moeten worden ingescand).

Toepassingen vingerscan

  • Toegangscontrole bij gebouwen (deuren, slagbomen, sluizen)
  • Aansturen van apparaten (laptops, telefoons, computers, kopieerapparaten)
  • Aan- uitzetten van alarmsystemen

Combinatie vingerscanner en gezichtsscan

Als extra beveiligingslaag kan men er voor kiezen om een vingerscanner te combineren met een gezichtsscanner. Dit biedt extra zekerheid omdat het systeem dan nog lastiger te manipuleren is en er tevens beeld-opnames gemaakt kunnen worden van bezoekers waarmee later bewezen kan worden dat iemand toegang heeft gehad tot een bepaalde locatie.

Ethische bezwaren

Bij een systeem met biometrische toegangscontrole worden er unieke lichamelijke kenmerken van een persoon vastgelegd. Aangezien steeds meer bedrijven, en zelfs publieke diensten gebruik maken van biometrische systemen, rijst de vraag wat er met al die gegevens gebeurt en of deze wel voldoende veilig bewaard worden. Tegenwoordig worden steeds meer systemen via internet aan elkaar gekoppeld met als potentieel risico dat personen gevolgd of getraceerd kunnen worden. Justitieel gezien is dit vanzelfsprekend een voordeel maar het is de vraag of de privacy van de burger op lange termijn hierdoor niet in het geding is.

Offerte toegangscontrole