Slagbomen

Slagbomen worden vaak ingezet bij locaties waar toegangscontrole voor voertuigen gewenst is. Met een slagboom kan de toegang tot een terrein efficiënt geregeld worden, eventueel geheel automatisch. Hierdoor is een snelle en veilige doorstroming van het verkeer gewaarborgd.

Toegangscontrole met slagbomen

Slagbomen zijn geschikt om de toegang van voertuigen te regelen bij: parkings, bedrijfsterreinen, ziekenhuizen, overheidsdiensten, winkels, campings en andere openbare domeinen. De bediening van de slagboom kan volledig automatisch gebeuren maar er zijn ook semiautomatische en manuele oplossingen. De lengte van een slagboom varieert doorgaans van 2.5 tot 12 meter.

Manuele slagboom

Manuele slagbomen zijn vooral geschikt als toegangscontrole bij terreinen met een lage gebruiksfrequentie. Ze worden vaak ingezet voor het beveiligen van: privéterreinen, bossen, campings en parallelwegen. Het grote voordeel van een manuele slagboom is dat er géén onderhoud vereist is en dat de installatie op eenvoudige wijze kan gebeuren. Dit type slagboom moet met de hand worden geopend, wat eenvoudig gaat omdat de slagboomarm intern voorzien is van een gasveer. Manuele slagbomen zijn vrij sterk omdat ze van staal en aluminium zijn gemaakt. Sommige modellen zijn vandalismebestendig.

Automatische slagbomen

Automatische slagbomen zijn voorzien van een krachtige interne motor waardoor het openen en sluiten volledig automatisch kan gebeuren. De lengte van de slagboom bedraagt maximaal 12 meter waardoor hij ook gebruikt kan worden voor het afsluiten van brede bedrijfsterreinen. Bij lengtes groter dan 4 meter is meestal wel een opvangzuil nodig. Deze dient om doorbuigen van de arm te voorkomen. De meeste slagbomen zijn gemaakt van staal en aluminium. Door de poedercoating zijn ze bestand tegen alle weersomstandigheden en is een lange gebruiksduur gegarandeerd.

Aansturing

De aansturing van een automatische slagboom kan op verschillende manieren gebeuren. Zo wordt in de praktijk veel gebruik gemaakt van lusdetectoren in de weg. Deze registreren de positie van een voertuig op de weg en zorgen voor het automatisch openen en sluiten. Een slagboom kan met behulp van een interface in principe door elk apparaat aangestuurd worden. Veel gebruikte methodes zijn: bediening via een kaartlezer, parlofoon, muntenslikker, RFID, GSM module.

Installatie van een slagboom

Een slagboom wordt in de regel bevestigd op een stevig betonnen fundament. De console waaraan de arm wordt bevestigd heeft een omkasting van staal of aluminium. De arm van de slagboom wordt aan de console bevestigd en kan later indien nodig vervangen worden. De arm kan indien gewenst voorzien worden van reflectoren of andere beveiligingsopties. Bij de wat langere slagboomarmen is het nodig dat er een opvangpaal geïnstalleerd wordt. Deze dient voor extra stabiliteit van de arm.

Veiligheidsmaatregelen

Automatische slagbomen zijn voorzien van allerlei veiligheidsmaatregelen waarmee schade aan voertuigen en personen voorkomen kan worden. Zo zijn er meestal fotocellen in de console geïntegreerd waarmee gecontroleerd kan worden of er zich geen voertuigen onder de slagboom bevinden tijdens het sluiten. Ook de sluitkracht kan gecontroleerd worden waardoor de arm bij het raken van een voertuig of persoon automatisch weer omhoog zal gaan. De arm kan voorzien worden van extra beveiligingen zoals: onderkruipbeveiliging, reflectoren en signalisatie. Afhankelijk van het soort terrein kunnen er ook nog andere veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

Offerte toegangscontrole met slagbomen