Irisscan

Irisscanners zijn uiterst betrouwbaar en vooral geschikt voor omgevingen waar een hoge mate van beveiliging gewenst is zoals luchthavens, banken, laboratoria, gevangenissen en overheidsinstellingen.

Hoe werkt een irisscan?

Een irisscanner maakt met behulp van een camera een aantal zeer gedetailleerde opnamen van de ogen van een individu. Hierbij kijkt het apparaat naar meer dan 240 verschillende punten in de iris. De beelden van de iris worden digitaal opgeslagen in een database. Aangezien elke iris uniek is, kan aan de hand van een irisscan de identiteit van een persoon met grote mate van zekerheid worden vastgesteld.

Is een irisscan veilig?

In het verleden zijn er enkele veiligheidsissues geweest met irisscanners waarbij met gebruik van foto's van de iris het apparaat om de tuin werd geleid. Inmiddels werken dergelijke methodes niet meer omdat moderne scanners niet alleen letten op de beelden van de iris maar ook op de bewegingen die het oog maakt en de pupilreflex. Het apparaat checkt met andere woorden dat het om een levend oog gaat en niet om een statische afbeelding of een 'dood' oog. Een irisscanner is dus erg veilig en wordt om deze reden vaak toegepast bij toegangscontrole systemen die een hoge mate van veiligheid vereisen.

Toegangscontrole in high security areas

Aangezien irisscanners uiterst betrouwbaar zijn, worden ze vaak ingezet als toegangscontrolemiddel in high security omgevingen. Denk hierbij aan banken, laboratoria, defensie, luchthavens en andere omgevingen waarbij het van groot belang is dat alleen bevoegde personen toegang hebben tot een bepaalde ruimte. Soms wordt een scan van de ogen gecombineerd met een gezichtsscan of met stemherkenning waardoor er een extra beveiligingslaag wordt toegevoegd. Dergelijke systemen zijn niet te compromitteren, tenzij men toegang heeft tot de database en in staat is om de versleutelde gegevens te manipuleren.

Gebruiksvriendelijkheid

Net als bij een vingerafdrukscanner moet een irisscanner eerst geprogrammeerd worden. Hierbij worden soms opnames van beide ogen gemaakt. Tijdens het scanproces moet de bezoeker een bepaalde afstand tot het apparaat aanhouden en is het van belang dat er niet geknipperd wordt met de ogen. Contactlenzen zijn geen probleem, zelfs gekleurde lenzen kunnen in de meeste gevallen worden gedragen. In veel gevallen kan ook een bril gedragen worden zolang het niet om een zonnebril gaat. Bij moderne scanners gaat het scannen van de ogen meestal snel en probleemloos.

Voordelen van een irisscan

  • Uiterst betrouwbare biometrische controle (geschikt voor high security omgevingen)
  • Geen sleutels, badges, wachtwoorden of codes nodig (gebruiksgemak en veilig)

Toekomst

Irisscanners zullen in de toekomst steeds meer gebruikt worden en niet alleen als toegangscontrolemiddel in gebouwen maar ook voor het ontgrendelen van computers, tablets en smartphones. De digitale camera's in deze toestellen verbeteren continu waardoor ze steeds betrouwbaarder zijn in het vastleggen van biometrische gegevens. Irisscanners worden op dit moment al uitgebreid uitgetest in smartphones en tablets en het zal naar alle waarschijnlijkheid niet lang meer duren voordat wachtwoorden en pincodes geheel vervangen zijn door een vorm van biometrische toegangscontrole.

Offerte toegangscontrole