Codeklavier

Codeklavier toegangscontrole

Een codeklavier is een handig bedieningselement dat deel kan uitmaken van een toegangscontrolesysteem. Het kan echter ook als standalone beveiligingsmiddel worden toegepast, bijvoorbeeld voor het bedienen van een garagepoort of rolluik.

Soorten codeklavieren

Codeklavieren zijn verkrijgbaar als opbouw- of inbouwmodel. In sommige modellen is de controller ingebouwd in het klavier zelf, bij andere modellen wordt het klavier draadloos of bedraad met een externe controller verbonden. De voeding van het klavier kan bestaan uit een batterij of een externe voeding (transformator). Sommige codeklavieren zijn voorzien van een intern relais waarop je een elektronisch deurslot kunt aansluitingen, maar bij de wat duurdere codesloten is het relais in de controller geïntegreerd.

Toepassingen van een codeklavier

Een codeklavier kan deel uitmaken van een toegangscontrolesysteem in bedrijfsomgevingen maar er zijn ook allerlei standalone toepassingen:

  • Bedienen van automatische garagepoorten
  • In- en uitschakelen van een alarmsysteem
  • Openen van toegangsdeuren
  • Openen van een slagboom
  • Bedienen van rolluiken en zonneschermen

Voordelen van een codeklavier

Het voordeel van een elektronisch codeslot is dat je geen sleutel of toegangskaart bij je hoeft te dragen. Er hoeft alleen maar een code onthouden te worden. Dit kan handig zijn in omgevingen waar meerdere personen van één deur gebruik maken. Bij verlies van een sleutel hoeft er dan niet gelijk een nieuwe cilinder in het slot gezet te worden en dat werkt kostenbesparend.

Nadelen van een codeklavier

Iedere persoon met de juiste code heeft toegang en dat is een potentieel beveiligingsrisico. Zo kan een onbevoegd persoon bijvoorbeeld over de schouder meekijken wanneer een bevoegd persoon de code intoetst. Tegenwoordig gebruikt men ook wel infraroodcamera's om codeklavieren te filmen waarop net een code is ingetoetst. Aan het hittebeeld kan men afleiden welke toetsen het laatst zijn ingedrukt. Men hoeft dan alleen nog de juiste volgorde van de cijfers te achterhalen. Een codeklavier is handig in gebruik maar er zijn wel een aantal risico's aan verbonden.

Elektronische deuropener

Speciaal voor het op afstand openen van deuren en hekken zijn elektronische deuropeners geschikt. Dit zijn mechanische (deur)sloten die voorzien zijn van een elektrische spoel. Wanneer er er energie door de spoel loopt wordt de deur ontgrendeld en kan deze geopend worden. Het slot wordt op een externe voeding aangesloten en de bediening gebeurt via een relais dat weer aangesloten is op een codeslot of een ander bedieningsmechanisme. Elektronische deuropeners worden veel gebruikt bij appartementencomplexen, fabrieksgebouwen en industriële complexen.

Prijs codeklavier

Prijzen van codeklavieren variëren doorgaans van 45 voor een eenvoudig opbouwmodel tot 225 euro voor de professionelere luxe inbouwmodellen. De prijs is met name afhankelijk van de kwaliteit van de behuizing (plastic of aluminium), het soort elektronica dat geïntegreerd is en het type klavier. Sommige modellen kunnen met een computer geprogrammeerd worden en van de digitale sleutels in het geheugen kan dan ook een back-up gemaakt worden op een geheugenkaart.

Offerte toegangscontrole