Parlofonie

Parlofonie systemen zie je vaak terug bij voordeuren van appartementencomplexen, slagbomen bij bedrijfsterreinen en bij toegangsdeuren van bewaakte gebouwen. Via de parlofoon kan er met de bezoeker gecommuniceerd worden en kunnen toegangspoorten op afstand worden geopend.

Waaruit bestaat een parlofonie systeem?

Een parlofonie systeem bestaat in de regel uit minimaal vier onderdelen:

  1. De buitenpost (deze bevat een microfoon, speaker en een drukknop)
  2. De binnenpost (bestaat uit een microfoon, speaker, bel, drukknop)
  3. Een elektrische deuropener die aangesloten is op de parlofoon.
  4. De voeding (zowel voor het systeem als voor de elektrische deuropener)

Toepassingen van parlofonie

Een parlofonie systeem kan op verschillende manieren worden gebruikt:

  • Toegangscontrole bij bedrijfsterreinen (slagbomen, poorten, deuren)
  • Toegangscontrole bij panden
  • Voor het beveiligen van privéopritten (gecombineerd met een automatische poort)

Verschillende intercom functies

De buitenpost beschikt over een bel waarmee contact kan worden gelegd met de binnenpost (de parlofoon). Via binnen- en buitenpost kunnen personen met elkaar spreken en kan er ook een elektrische deuropener bediend worden. Deze deuropener kan gekoppeld zijn aan een automatische poort of een centrale voordeur.

Draadloze parlofoons

In appartementsgebouwen met een gezamenlijke voordeur zijn de buitenpost en binnenpost meestal met behulp van een draad verbonden. Dit geeft de meest betrouwbare verbinding, en storingen blijven op deze manier tot een minimum beperkt. In de overige gevallen wordt een parlofonie systeem vaak (gedeeltelijk) draadloos aangesloten. Dat is een groot voordeel ten opzichte van een bedraad systeem, omdat er geen kabels getrokken hoeven worden. De draadloze communicatie verloopt meestal door middel van een DECT-signaal, zoals we dat kennen van de draadloze huistelefoon, maar er zijn ook andere systemen (Wi-Fi en GSM).

Videofoon

Een videofoon functioneert op dezelfde wijze als een parlofoon, alleen beschikt het systeem naast een microfoon en een luidspreker ook over een ingebouwde camera en een klein televisiescherm. Hierdoor kan de bezoeker die aan de buitenpost staat niet alleen gehoord worden maar ook gezien. Sommige systemen beschikken over een intern geheugen waarop beelden opgeslagen kunnen worden. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe aangezien de beelden bij ongeregeldheden later teruggekeken kunnen worden. Videofoons worden steeds goedkoper en kunnen hierdoor als vervanging dienen voor een oud systeem zonder camera. Bij aanschaf dien je wel te letten op de kwaliteit van de camera want niet allee videofoons zijn even geschikt voor gebruik in donkere omstandigheden.

Installatie van een parlofoon

Het installeren van de parlofoon zelf is meestal niet heel ingewikkeld. Het is voornamelijk de integratie van het elektronisch slot in de toegangspoort of deur die soms lastiger te realiseren is. Afhankelijk van het bestaande systeem zijn er soms aanpassingen aan deuren of poorten nodig en hier moet je wel de nodige ervaring mee hebben. Verder dien je rekening te houden met de nodige veiligheidsaspecten. In sommige omstandigheden zal het bijvoorbeeld nodig zijn om een vandalismebestendige buitenpost te installeren. Het sluitingsmechanisme moet vanzelfsprekend ook voldoende inbraakwerend zijn, anders heeft deze vorm van toegangscontrole weinig zin.

Prijzen parlofonie

Prijzen van parlofoniesystemen schommelen tussen 250 en 750 euro. Een eenvoudig systeem met één buiten- en binnenpost is al verkrijgbaar vanaf 200 euro. Videofoonsystemen van goede kwaliteit zijn verkrijgbaar vanaf 600 euro.

Offerte toegangscontrole