Soorten blussystemen

Eens er effectief een brand uitgebroken is, dient men zo vlug mogelijk de brand te blussen of op zijn minst onder controle te krijgen. Dit kan met verschillende soorten blussystemen.

Poederblussystemen

Poedersystemen werken via een reservoir waar het poeder in gestockeerd wordt en dan via een stuurfles met stikstof door aan buizennet gejaagd worden naar speciaal ontworpen sproeikoppen. Deze sproeikoppen zijn zo ontworpen dat ze het poeder over de brand verdelen. Welk poeder dat gebruikt wordt verschilt van het brandrisico. Vraag advies aan je installateur en deze zal dan kiezen tussen ABC, BC of D poeder.

Gasblussystemen

Het gas kan diep doordringen in de brandhaard en daar op twee manieren kan bijdragen aan het blussen. Eerst en vooral zorgt het gas voor een grote afkoeling en dus zal de brand op deze plaats direct gestopt worden. Ook veel gebruikt is een systeem dat zorgt dat het gas voor een verleging van het aanwezige percentage zuurstof zorgt. De effectieve werking van het gas zal afgangen van het gekozen gas zoals CO2 of NOVEC 1230.

Schuimblussystemen

Dit brandblussysteem wordt vooral gebruikt bij potentiële brandhaarden die vlug kunnen verspreiden of milieuschade kunnen veroorzaken zoals bij verbrandingsinstallaties, bandencentrales, tunnels, ...

Waterblussystemen

Blussystemen op basis van water zijn de natuurlijkste blussystemen. Water is overal eenvoudig voor handen en de leidingen zijn vrij standaard. De neerslag van het water zorgt voor een grote afkoeling en zorgt er ook voor dat heropflakkering niet gebeurt. Groot nadeel van waterblussystemen is de grote schade die achteraf nablijft. Als het blussysteem zelf een lange tijd werkzaam was, kan het onderliggende verdiepingen aantasten. Gebruik nooit water voor het blussen van brandende olie of vet (vlam in de pan) of als de brand veroorzaakt is door een elektrisch apparaat. Gebruik dan een brandblusser of leg een passend deksel op de pan.

Offerte brandbeveiliging