Noodverlichting & signalisatie bij brand

Los van je brandblussysteem is het ook raadzaam om noodverlichting en andere signalisatie aan te brengen die in werking treed als er een brand uitbreekt. Deze verlichting en signalisatie is ook belangrijk als brandpreventie en bewustwording bij gebruikers van het gebouw.

Noodverlichting

Noodverlichting is verlichting die los staat van de normale energiebron. Dit kan een volledig losgekoppeld systeem zijn zoals een noodlamp op batterijen (decentraal) maar het is ook mogelijk een deel van de verlichting te voorzien van een noodenergiebron zoals batterijen of noodgenerator (centraal).

Als er dan door een brand een kortsluiting voorkomt of de verlichting valt uit kunnen goedgeplaatste noodlichten echt levens redden. Deze verlichting kan boven deuren hangen om zo de weg te wijzen maar er kan ook een baken gemaakt worden van kleine leds die dicht bij de grond gaan branden.

Er wordt ook nog een klein onderscheid gemaakt tussen veiligheidsverlichting die er voor zorgt dat je bij een stroomonderbreking veilig het gebouw kan verlaten en vervangingsverlichting die het normaal verder functioneren mogelijk houdt. Deze laatste is belangrijk als er gevaarlijke machines bediend worden.

Signalisatie

Er zijn veel soorten signalisatie voor handen die een vlotte uittocht mogelijk maken en die er tevens voor zorgen dat personen bewust zijn welke stappen ze moeten ondernemen bij een brand: (brandpreventie)

  • Stickers met pijlen die leiden naar nooduitgangen;
  • Fluoriserende strips voor nooddeuren of nooduitgangen;
  • Stripstroken met anti­slip;
  • Antipanieksluiting;
  • Vloermarkering
  • ...
Offerte brandbeveiliging