Bewakingscamera plaatsen

Mag je zomaar een camera plaatsen of niet? Wat zijn de voorwaarden en welke soorten plaatsen bestaan er die bepalen of een bewakingscamera moet aangegeven worden of niet?

Mag ik altijd een camera plaatsen?

Het antwoord is neen. Enkel als er een evenwicht is tussen het beschermen van leven en goederen en het privéleven van de personen die kunnen gefilmd worden.

Ook dient de bewakingscamera een oplossing te bieden die niet met andere detectoren kan verkregen worden zoals het vaststellen van diefstal in een publiek bereikbare plaats. In een afgesloten kantoor waar slechts één persoon toegang tot heeft, is een camera overbodig. De beveiligingscamera mag ook geen beelden maken van plaatsen waar je niet voor bevoegd bent. Een beveiligingscamera richten op de rijweg voor een gebouw is niet toegelaten. Een beveiligingscamera gericht op de ingang met een deel van de openbare weg zichtbaar, is wel toegelaten.

Recht tot toegang tot de gegevens

Iemand die gefilmd wordt, mag de beelden inkijken. Dit recht kan iedereen uitvoeren ongeacht zijn leeftijd, geslacht, functie .... Personen kunnen dat recht alleen doen gelden als de beelden effectief werden opgenomen. Er dient een gemotiveerd verzoek gericht worden aan de verantwoordelijke van het alarmsysteem of beveilingscamerasysteem.

 

Besloten en niet-besloten plaats

Officieel worden bewakingscamera's opgedeeld in 3 groepen aan de hand van de plaats of locatie waar ze opgesteld zijn:

  • Niet­-besloten plaats;
  • Besloten plaats toegankelijk voor het publiek;
  • Besloten plaats niet toegankelijk voor het publiek;

1. De niet-besloten plaats

Een niet­-besloten plaats is waar iedereen vrij kan komen en dus niet afgebakend is door een omsluiting.

Deze omsluiting hoeft niet fysiek aanwezig te zijn. Een bordje privé of een hek dat normaal dicht kan maar open staat is voldoende om een omgeving af te bakenen. Voorbeelden van niet-­besloten plaatsen zijn openbare parken, openbare weg, plein of bos.

 

2. Besloten plaats toegankelijk voor het publiek

Bij de "besloten plaats toegankelijk voor het publiek", is er vrije ingang. Hier denken we vooral aan winkels, loketten van een bank of postgebouw, restaurant of dokterspraktijk.

 

 

3. Besloten plaats niet toegankelijk voor het publiek

Als laatste heb je de "besloten plaats niet toegankelijk voor het publiek". Dit wil niet zeggen dat de ruimte volledig afgesloten is maar dat enkel personen toegang hebben die daar gewoonlijk gebruik van maken zoals een privéwoning, kantoorgebouw, fabriek of magazijn.

Om de burger te informeren dat u een bewakingscamera heeft geplaatst, moet u voorzien in een specifiek pictogram.

Het is belangrijk bij het opstellen van beveiligingscamera's dat je goed weet tot welke soort plaats een ruimte toebehoort. Worden verschillende soorten plaatsen bewaakt door één systeem dan moet er via een streng regime onderscheidt gemaakt worden tussen de ruimtes en de werking van de camera's.

Vrijblijvende offerte camerabewaking