Bewakingscamera eigenschappen

Bij elke soort camera en cameraoplossing / installatie wordt, naargelang de benodigde oplossing rekening gehouden met de eigenschappen van een beveligingscamera. Wij sommen de belangrijkste eigenschappen op.

Lenscapaciteit in graden (hoek)

Bij de aankoop van een bewakingscamera is het belangrijk te weten hoeveel de camera moet registreren. Er zijn camera's die slechts een hoek van 30° hebben en sommige die daarentegen hebben een opnamehoek hebben van 180°. Is een camera met een hoek van 30° dan automatisch slecht? Neen. Deze camera's zullen het opgenomen beeld scherper en gedetailleerder weergeven dan camera's met een lens van 180°.

Aanpasbare en beweegbare camera's

Deze camera's hebben een aanpasbare lens en/of een lens die van richting kan veranderen. Bij deze camera's is het mogelijk om optisch in te zoomen. Optisch inzoomen heeft als grote voordeel dat er geen verlies aan beeldkwaliteit is tijdens het inzoomen. Als er software gebruikt wordt om in te zoomen op een voorwerp of persoon, is er sowieso verlies aan kwaliteit. Kies je toch voor deze optie dan dient de initiële resolutie van de camera hoog genoeg zijn om bij het inzoomen bruikbare beelden over te houden.

Thermische camera's

Een thermische camera neemt geen beelden waar zoals wij mensen ze zien maar eerder warmteverschillen en deze warmteverschillen worden via kleurschakeringen of silhouetten op een scherm getoond. Thermische camera's worden vooral gebruikt bij inbraakbeveiliging en minder bij surveillance. Een perfect voorbeeld van een opstelling is dat de thermische camera gebruikt wordt om een andere, beweegbare camera (met gewone beelden) te sturen richting het voorwerp die de warmte uitstraalt. Zo kan een inbreker “gevolgd” worden.

Bewegingsdetectie, warmtedetectie en geluidsdetectie

Sommige camera's kunnen zelf detecteren of er beweging, warmte of geluid opgevangen wordt. Als dit het geval is, kan de camera dit doorsturen naar de centrale of zichzelf aanpassen om bijvoorbeeld meer beelden te nemen (hogere frames per seconde), naar een hogere resolutie omschakelen of zelf de bron volgen. Deze detectie is niet te verwarren met eventuele, achterliggende software die beelden analyseert.

Bestuurbare camera's

Soms is het handig en zelfs belangrijk dat een bepaalde bewakingscamera kan aangestuurd worden vanuit de centrale. In dat geval moet je een camera hebben die bestuurbaar is vanop afstand. Als de camera bestuurbaar is vanuit de centrale, is de kans groot dat deze ook op andere, aangeschakelde controlepanelen zoals een tablet, bestuurbaar is. Bestuurbare camera's zijn handig bij een plaatsing op de werkvloer of op een event waar er in realtime gecontroleerd wordt.

Kwaliteit van de beelden

Het is zo vanzelfsprekend maar toch halen we hier even aan dat de kwaliteit van de beelden belangrijk is. Zorg dat de camera, zelfs bij het inzoomen genoeg beeldkwaliteit overhoudt om de beelden zonder problemen te analyseren. De benodigde kwaliteit is afhankelijk van waar je de camera plaatst. Plaats je de camera in een kleine ruimte zoals een loket dan is het niet nodig om 10x te kunnen inzoomen. Extra hoge kwaliteit is hier dus niet nodig. Heb je echter slechts één camera op een grote werf aanwezig dan kies je toch beter voor de best mogelijke beeldkwaliteit. Vraag raad aan je installateur of fabrikant want de beeldkwaliteit gaat razendsnel vooruit en verdubbeld om de enkele jaren. Hoe hoger de beeldkwaliteit, hoe meer opslagcapaciteit je nodig hebt. Dus toch even nadenken en niet direct blind kiezen voor de hoogst beschikbare beeldkwaliteit.

Mobiele camera's (werven, events,... )

Dit soort camera's is eigenlijk niet veel verschillend van hun vaste broertjes maar hun uitrusting is zo dat ze eenvoudig verplaatst kunnen worden. Ben je van plan om een mobiele beveiligingscamera te gebruiken dan dien je dit goed te communiceren bij de aanvraag bij de Privacy commissie. Koop of huur ook de volledige opstelling van dit soort camera's (statieven, verankering, ... ) want je wil niet dat je camera steeds omvalt of slechte beelden schiet. Doe ook navraag hoe de beelden doorgestuurd worden. Je kan kiezen voor lokale opslag, via wifi/lan of zelfs doorsturen via het mobiele netwerk. Hier is het belangrijk om in te schatten welke frequentie en beeldkwaliteit je gaat gebruiken. De kosten om camerabeelden over een 4G netwerk te sturen kunnen namelijk aardig oplopen.

Geadresseerde camera's

Bij een geadresseerde camera is het mogelijk om exact te weten waar welke beelden genomen worden. Je zou denken dat dit voor zich spreekt maar als je een groot kantoor hebt of een hotel dan heb je veel ruimtes die op elkaar trekken of waar meerdere camera's hangen. Op dat moment is het belangrijk direct te kunnen schakelen naar de juiste camera. Tegenwoordig zijn er al veel camera's geadresseerd. Is de kostprijs alsnog te hoog of is een geadresseerde camera niet echt nodig, kan je camera's ook nog altijd in groep plaatsen.

 

Draadloos of niet?

Of je een draadloze of bekabelde camera kiest, hangt volledig af van je budget en de mogelijkheden (lees moeilijkheden) tijdens de installatie. Een draadloze camera installeren zal vlotter gaan dan kabels trekken naar de camera van de centrale uit. Maar omgekeerd kan een draadloze camera gestoord worden door machines of dikke muren. Ook het netwerk waar de draadloze camera op geschakeld wordt, moet voldoende sterk zijn en reikwijdte hebben.

Vrijblijvende offerte camerabewaking